Drugių migracija
Rudens pradžia atneša ne tik besikeičiančius orus, bet kartu prasideda ir rudens migracijos. Aktyvių migruojančių vabzdžių yra apie 150 rūšių, iš jų drugiai – gausiausi. Kaip ir daugelio gyvūnų, drugių migracijos siejamos su sezoniniais pokyčiais. Bet kodėl drugeliai migruoja? Po daugelio metų tyrimų nustatyta, kad pagrindinė priežastis yra – aprūpinti palikuonius maistu. Daugeliui drugių reikalinga specifinė aplinka, kurios ieškodami jie gali nukeliauti toli, tam, kad surastų tinkamus augalus, ant kurių galėtų padėti kiaušinėlius. Pavyzdžiui, ilgaliežuvių sfinksų (Macroglossum stellatarum) suaugėliai vasaros pradžioje atskrenda iš Šiaurės Afrikos, sudeda kiaušinėlius, iš kurių išsiritę vikšrai virsta lėliukėmis, o iš šių išsirita suaugę drugiai sfinksai. Rudeninė šių drugių karta pradeda kelionę atgal į Afriką. Nežinia, kiek drugių, užaugusių Lietuvoje, pasiekia Afrikos žemyną. O ją pasiekusieji ten sudės kiaušinėlius, iš kurių išsivystę drugiai vasaros pradžioje vėl pasieks Lietuvą.

Ilgaliežuvis sfinksas (nuotrauka M. Mačiaus)
Nustatyta, kad dieniniai drugiai migruodami per dieną gali nukeliauti apie 20 km, o per migracijos laiką – 400 km. Drugiai migrantai yra skirstomi į 4 grupes: nereguliarūs migrantai – užklydėliai; reguliarūs migrantai, arealo fluktuacijos zonos drugiai – atklydėliai bei drugiai, papildantys vietines populiacijas – atskridėliai. Ištirti drugių migraciją nėra paprasta. Siekiant nustatyti drugio skridimo atstumus, kryptis ir kitus rodmenis jis gali būti žymimas radioaktyviais izotopais, įvairių spalvų priklijuojamomis etiketėmis, taip pat nudažant sparnelius iš apačios.
Vasaros pradžioje galime išvysti baltukus, kiek vėliau admirolus, usninukus. Sulaukę palankių vėjų, maždaug 45 km/val. greičiu jie patraukia į šiltuosius kraštus ir įveikia apie 15 tūkst. km atstumą. Mokslininkų teigimu, šie drugiai kelionėje pereina visą vystymosi ciklą. Kol pasiekia savo tikslą ir grįžta atgal, pasikeičia šešios jų kartos.
netgi retesni drugiai, primenantys mažučius paukštelius kolibrius. Tai - ilgaliežuviai sfinksai (Macroglossum stellatarum). Beje, angliškas jų pavadinimas Hummingbird Hawk moth ir yra "kolibrinis sfinksas".
Šio vabzdžio tėvai vasaros pradžioje atskrido iš Šiaurės Afrikos, sudėjo kiaušinėlius, iš kurių išsiritę vikšrai virto lėliukėmis, o iš šių išsirito suaugę drugiai sfinksai. Ši rudens karta pradeda kelionę atgal į Afriką. Nežinia, kiek drugių, užaugusių Lietuvoje, pasieks Afrikos žemyną. O ją pasiekusieji ten sudės kiaušinėlius, iš kurių išsivystę drugiai vasaros pradžioje vėl pasieks Lietuvą.
Tad vasarai pasibaigus drugių kelionės tikslai nukreipti pietų pusėn!
Atnaujinimo data: 2025-05-29