Mitas ar faktas: šikšnosparniai tai skraidančios pelės, vedančios kraują siurbiančius palikuonis
Šie žvėreliai yra atskira žinduolių rūšis, paukščiai ir pelės jiems ne giminaičiai. Šikšnosparniai yra gausiausia žinduolių grupė savo rūšine įvairove po graužikų. Pasaulyje žinoma virš 1000 šikšnosparnių rūšių, Kuršių nerijoje užfiksuota 14. Savo biologija jie yra unikalūs iš visų kitų žinduolių – puikiai skraido ir orientuojasi ultragarsu.
Šikšnosparnių pavadinimas yra kilęs iš žodžio „šikšna“ – išdirbta be plaukų oda, nes jų sparnai aptraukti skraidymo plėve. Lietuvos šikšnosparnių kūnas yra apaugęs rudu arba pilkos spalvos tankiu ir švelniu kailiuku. Jų priekinė galūnė – sparnų viršuje esantis vienas pirštas su aštriu nagu, o galinės pėdutės turi 5 piršus ir riestus nagus. Šikšnosparniai skiriasi savo dydžiu ir svoriu. Didžiausias užfiksuotas Kuršių nerijoje, kaip ir žemyninėje Lietuvoje – rudasis nakviša, kurio ištiestų sparnų plotis siekia 45 cm. Skirtingos dydžiu bei forma yra ir jų ausys – sudėtingas orientacijai svarbus organas, kuriuo šikšnosparniai priima ultragarsą. Ant viso kūno, ypač ausų ir sparnų, yra daug jutimo organų, kuriais šikšnosparniai jaučia net silpniausias oro sroves.
Birželis ir liepa – šikšnosparnių jauniklių vedimo metas. Mūsų klimato juostoje atsivedama viena vada po 1-2 jauniklius. Dauguma šikšnosparnių poruojasi rudenį migracijos metu arba žiemą žiemavietėse, tačiau kiaušialąstė apvaisinama tik pavasarį. Nėštumas trunka apie 2-2,5 mėn. Patelės susiburia į veisimosi kolonijas iki 200 žvėrelių, o atsivesdamos jauniklius pasišalina toliau nuo kolonijos. Jaunikliai gimsta akli, pliki, uždaromis ausimis ir iš karto pradeda žįsti pieną. Juo minta kol užauga iki tokio pat dydžio kaip suaugęs šikšnosparnis. Kiekvienas jauniklis skleidžia individualų garsą, pagal kurį jį atpažįsta iš medžioklės grįžusi motina. Ilgi vasaros vakarai – tai puiki proga vakarinių pasivaikščiojimų metu pastebėti po saulės laidos besimaitinančius šikšnosparnius, galbūt išvysite ir skraidančių patelių su į jas įsikibusiais jaunikliais!

Europinis plačiaausis (Barbastella barbastella). Nuotraukos autorius: Tomas Kizas
Atnaujinimo data: 2025-05-29